Sensoa International
  • Home
  • Wat we doen
  • Partners
  • Parlementaire groep
  • Nieuws
  • Page d'accueil
  • Ce que nous faisons
  • Partenaires
  • Groupe parlementaire
  • Actualité
  • Homepage
  • What we do
  • Our partners
  • All-party parliamentary group
  • News
  • Home
  • Wat we doen
  • Partners
  • Parlementaire groep
  • Nieuws
  • Page d'accueil
  • Ce que nous faisons
  • Partenaires
  • Groupe parlementaire
  • Actualité
  • Homepage
  • What we do
  • Our partners
  • All-party parliamentary group
  • News

'Lessons learned' uit de hiv-epidemie voor de aanpak van Covid 19?

20/4/2020

 
Picture
De ‘community’ die ijvert voor seksuele en reproductieve rechten heeft een jarenlange ervaring in de strijd met die andere pandemie, hiv/aids. Belangrijke lessen kunnen daaruit getrokken worden. UNAIDS, het VN agentschap dat de wereldwijde hiv-respons coördineert, maakte een oplijsting.
Onder de 'lessons learned':
​
  • Stoel de aanpak van de crisis steeds op een Mensenrechtenbenadering.
  • Identificeer de meest kwetsbare bevolkingsgroepen op niet-stigmatiserende wijze.
  • Span de inspanningen toe op op die groepen die anders makkelijk uitgesloten worden van zorg.
  • Zorg dat gezondheidswerkers informatie en kennis hebben over de noden van de meest kwetsbare groepen, zoals vrouwen, mensen die in armoede leven, mensen die met een ziekte leven, mensen op het platteland, mensen met een handicap, mensen in detentie, mensen die leven in sloppenwijken of andere informele nederzettingen en daklozen.
  • Erken kwetsbare bevolkingsgroepen in hun rol als gezondheidswerkers: zij zorgen voor familieleden, doen aan peer-outreach, …. Zij staan dus méé in de frontlinie van de epidemie. Hun veiligheid en bescherming moet daarom ook een prioriteit vormen.

Hoe beïnvloeden de quarantaine-maatregelen de positie van vrouwen in hun gezin?

16/4/2020

 
Het sociale leven van iedereen wordt door de corona-epidemie verstoort. Echter, veel vrouwen moeten nu noodgedwongen van thuis uit werken, dit vaak in combinatie met thuisblijvende kinderen. Voor de crisis toonden statistieken al aan dat vrouwen in het algemeen meer onbetaald huishoudelijk werk en verzorgende verantwoordelijkheden dragen dan mannen, inclusief de zorg voor kinderen, zieken en ouderen. Met een toenemende druk op ziekenhuizen en gezondheidsdiensten, zullen vrouwen onvermijdelijk nog meer in de toenemende onbetaalde zorgbehoeften moeten voorzien. Denk aan schoonmaken, het bereiden van voedsel of zorgen voor wie ernstig ziek is of met een handicap leeft.

Read More

Hebben de quarantaine-maatregelen invloed op abortuszorg?

15/4/2020

 
Picture
De toegang tot abortuszorg verschilt van land tot land. In het algemeen zullen vrouwen en meisjes geconfronteerd worden met aanzienlijke beperkingen in de veilige én tijdige toegang tot essentiële seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten, en in het bijzonder tijdige abortuszorg, post-abortuszorg en noodanticonceptie.

Dergelijke beperkingen hebben onevenredig veel invloed op personen die behoren tot gemarginaliseerde groepen, waaronder vrouwen die in armoede leven, vrouwen met een beperking, etnisch-culturele minderheden, migranten, vrouwen zonder papieren, adolescenten en vrouwen die risico lopen het slachtoffer te worden van huiselijk en seksueel geweld. 

In België proberen de abortuscentra en de centra voor gezinsplanning de toegang tot een veilige abortus zo goed mogelijk te garanderen. In vele landen staat de toegang tot abortus en andere seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten echter onder druk. Het merendeel van het globale gezondheidzorgpersoneel bestaat uit vrouwen. Zij worden overal nu grotendeels ingezet om de corona-pandemie te bestrijden en lopen tegelijkertijd het grootste risico om het virus op te lopen. Hierdoor zal essentieel personeel, dat normaal in de reproductieve zorg werkt, niet langer beschikbaar zijn. Dit tekort aan medisch geschoold personeel die seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten kunnen aanbieden kan zo de wachttijden voor patiënten in nood verlengen. Op plaatsen waar er reeds een tekort is aan zorgverstrekkers zal dit de medische zorg extreem onder druk zetten, zeker wanneer die zorg door de autoriteiten geklasseerd wordt als 'niet dringend'. 

Niet alleen wordt gezondheidspersoneel anders ingezet, ook de financiering van anticonceptie en abortuszorg wordt in bepaalde landen geheroriënteerd naar de strijd tegen CoVid-19. De hiv-epidemie leert ons echter dat de financiering voor dit soort epidemieën niet onttrokken mag worden aan bestaande diensten, zodat de continuïteit van de zorg gegarandeerd wordt en opdat mensen hun gezondheid én andere rechten niet ondermijnd worden.

Marie Stopes International, een belangrijke aanbieder van gezinsplanning en veilige abortuszorg in het Zuiden schat dat de terugval in reproductieve gezondheidsdiensten kan leiden tot maar liefst 3 miljoen extra ongeplande zwangerschappen, 2,7 miljoen onveilige abortussen en 11.000 zwangerschap-gerelateerde sterfgevallen.

Hebben de quarantaine-maatregelen invloed op de toegang tot anticonceptie?

15/4/2020

 
Picture
De quarantaine-maatregelen om de Covid-19 pandemie in te dijken beïnvloeden de toegang tot anticonceptie voor vrouwen wereldwijd. 

Anticonceptie zelf dreigt schaarser en schaarser te worden. Zo waarschuwen grote NGOs evenals producenten van anticonceptie dat de bevoorrading van verschillende anticonceptie-producten zwaar verstoord is. China, de op één na grootste exporteur van farmaceutische producten ter wereld, heeft verschillende fabrieken voor geneesmiddelenproductie gesloten, wat op zijn beurt voor vertragingen heeft gezorgd bij Indiase fabrieken die generieke geneesmiddelen produceren, waaronder anticonceptie. 

De vraag naar langdurige anticonceptie zoals het spiraaltje of het implantaat zal ook stijgen. Na het aantreden van Trump als president in de VS bijvoorbeeld, steeg de vraag naar spiraaltjes, omdat vrouwen vreesden dat de toegang tot andere anticonceptie moeilijker zou worden onder zijn bewind. 

Door dat overheden overal ter wereld de mobiliteit van hun burgers sterk beperken, zal ook het gebruik van anticonceptie terugvallen. Zeker vrouwen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om zich te verplaatsen of vrouwen die momenteel zonder inkomen zitten, kunnen moeilijkheden ondervinden om anticonceptie voorschriften te verkrijgen en anticonceptie aan te kopen.  

De verminderde toegang tot anticonceptie komt bovenop het reeds bestaande nood van vrouwen. 214 miljoen vrouwen in het Globale Zuiden die gebruik willen maken van anticonceptie hadden voor de crisis reeds geen toegang tot gezinsplanning. Hun aantal tikt nu aan. Dit zal leiden tot meer ongeplande zwangerschappen en een stijging van het aantal gevallen van moedersterfte door complicaties tijdens de zwangerschap of bij de bevalling.  

Staan de rechten van vrouwen door de corona-crisis meer onder druk?

15/4/2020

 
Picture
Over de hele wereld zien we plotselinge en ingrijpende beperkingen op democratische vrijheden. Onze bewegingen worden steeds meer gecontroleerd. Openbare bijeenkomsten zijn verboden; de noodtoestand wordt afgekondigd; wetgevingsdebatten worden uitgesteld en de werking van parlementen wordt in bepaalde landen opgeschort of hun controlerende rol wordt sterk ingeperkt ten voordele van de uitvoerende macht. Wereldwijd voeren overheden de digitale bewaking op.

​In Europa bijvoorbeeld, kende de Hongaarse premier Viktor Orbán zich dictatoriale bevoegdheden toe om wetten voor onbepaalde tijd te negeren en verkiezingen en referenda op te schorten. In Israël vaardigde premier Benjamin Netanyahu een nooddecreet uit dat verhindert dat het parlement bijeenkomt, in wat de krant Haaretz een 'corona-coup' doopte.  Experts wijzen nu al op de toenemende druk op de seksuele en reproductieve rechten van vrouwen en meisjes, overal ter wereld. 


Read More

    Archieven

    March 2022
    January 2022
    September 2021
    June 2021
    February 2021
    November 2020
    October 2020
    August 2020
    May 2020
    April 2020
    February 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    June 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016

    Categorieën

    All
    11.11.11
    2030 Agenda
    90 90 90
    90-90-90
    Aanpak Van Hiv
    Abortus
    Aids
    AIDS2018
    Alexander De Croo
    Antic
    Antichoice
    Anti Choice
    Anticonceptie
    Be Cause Health
    Be-cause Health
    Beleidswerk
    België
    België
    Belgische
    Belgische Ontwikkelingssamenwerking
    Benin
    Besparingen
    Bevolkingsgroei
    Body&Rights
    Campagne
    Countdown2030Europe
    Countdown 2030 Europe
    Covid 19
    CPD
    CSW
    Dataverzameling
    DRC
    Duurzame Ontwikkeling
    EDCTP Award
    Empowerment
    EPF
    E Tutorial Body&Rights
    E-tutorial Body&Rights
    Europese Commissie
    Europese Unie
    Financieringskloof
    Fistels
    Fototentoonstelling
    FP2020
    Gender
    Genderactieplan
    Gender Actieplan
    Gendergelijkheid
    Gender Mainstreaming
    Genderstrategienota
    Gezinsplanning
    Gezondheid
    Gezondheidszorg
    GFATM
    Global Gag Rule
    Hiv Aanpak
    Hiv Epidemie
    Hiv-infecties
    Hiv Preventie
    HIV Vaccin
    HLPF
    Humanitaire Crisis
    IAVI
    ICFP
    ICPD
    Internationale Vrouwendag
    IPM
    IPPF
    Jongeren
    Key Populations
    Kind
    Kindhuwelijken
    Klimaat
    Kwetsbare Groepen
    LGBTI
    Maputo Protocol
    Mensenrechten
    Meryame Kitir
    Mexico City Policy
    Minister De Croo
    Minister Reynders
    Moedersterf
    Moedersterfte
    Mozambique
    ODA
    Ongeplande Zwangerschappen
    Parlementaire Delegatie
    Parlementairen Voor De 2030 Agenda
    Peking Actieplatform
    Petitie
    Platforme2030
    Population Action International
    Rapport
    Reproductieve Rechten
    Resolutie Publieke Goederen
    SDG3
    SDG5
    SDGs
    Seksualiteit
    Seksueel Geweld
    Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag
    Seksuele En Relationele Vorming
    Seksuele En Reproductieve Gezondheid En Rechten
    Seksuele En Reproductieve Rechten
    Seksuele Gezondheid
    Seksuele Rechten
    Seminarie
    Senegal
    Sensoa
    SGBV
    Share-Net International
    She Decides
    Sleutelgroepen
    SRGR
    SRGR & ODA
    SRGR Onderzoek
    Stigma
    SWOP
    Tiener
    Tienerzwangerschappen
    Toegang Tot Verzorging
    Trump
    UNAIDS
    UNAIDS Strategie 2016-2030
    UNFPA
    UPR
    Vaginale Ring
    Verenigde Naties
    Verenigde Staten
    Verstedelijking
    Video
    Vlaamse Overheid
    Vlaggensysteem
    VN Mensenrechtenraad
    VNR
    VN Top HIV
    Vrouwenkliniek
    Vrouwenrechten
    Wereldaidsdag
    Wereld Anticonceptie Dag
    Wereldbevolkingsdag
    Wereldgezondheidsdag
    WH0
    World Association For Sexual Health
    Zanzu
    Zuid-Afrika

    RSS Feed