“Het recht op veilige en legale abortus staat onder druk over de hele wereld. We moeten ervoor zorgen dat de klok niet wordt teruggedraaid.” Met deze woorden leidde de Nederlands MEP Sophie in’t Veld een webinar naar aanleiding van de internationale dag voor veilige abortus in. Tijdens deze webinar werd de nieuwe Europese Abortusbeleid Atlas gelanceerd. De Atlas vergelijkt de Europese landen naar de toegang van vrouwen in deze landen tot abortus. België zit in de Europese top 10 maar loopt achter op het Verenigd Koninkrijk, de Scandinavië en buurlanden Frankrijk en Nederland. Zo kan de verplichte wachttijd ingekort worden en kan België beter doen wat betreft het bestrijden van disinformatie over abortus.
![]() Wat krijg je als je Antwerpse jongeren en Palestijnse tieners samen zet? Nieuwsgierigheid, herkenning en nederigheid. Daarvan konden we met Sensoa getuige zijn. Op 22 en 23 september organiseerde Sensoa een uitwisseling met UNFPA Palestina voor schoolgaande jongeren uit 15 verschillende Palestijnse scholen in Jeruzalem en een klas leerlingen uit het 6de middelbaar van Koninklijk Atheneum Antwerpen. De jongeren gingen in dialoog over het leven tijdens de lockdowns – “Mijn leven stond stil” -, hun verwachtingen rond huwelijken en relaties - “Liefde” en “samen tijd doorbrengen” stonden met stip bovenaan – en hun opvattingen met betrekking tot gender en situaties van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het recente UNAIDS rapport stelt vast dat wereldwijde doelen voor 2020 niet werden gehaald, ondanks de inspanningen van de afgelopen jaren. Meer mensen kennen hun seropositieve status, meer mensen hebben toegang tot medicatie en meer mensen hebben een ondetecteerbare virale lading dankzij het gebruik van medicatie. Maar de inspanningen tot het voorkomen van nieuwe infecties waren minder succesvol. Het jaarlijkse aantal nieuwe besmettingen bij volwassen is nauwelijks gedaald in de voorbije 4 jaar. Geen enkele regio behaalde de doelstelling om 75% minder besmettingen te hebben in vergelijking met 2016.
![]() LGBTI-personen en in het bijzonder LGBTI-jongeren liepen verhoogde risico’s op verbaal en fysiek geweld tijdens de lockdowns, en velen worstelden met depressies en zelfmoordgedachten. Vooral voor zij die zich thuis niet kunnen of durven out-en beleefden bijzonder moeilijke tijden. Dat jongeren daarbij afgesneden waren van hun peers, duwde hen nog sterker in een sociaal isolement. Zo getuigde Senator, Lid van het Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en voorzitter van de ‘Parlementairen voor de 2030 Agenda’ Fourat Ben Chikha, op de Mensenrechtenconferentie in Kopenhagen die tijdens de WorldPride gehouden werd. De impact van de maatregelen op de Mensenrechten van LGBTI-personen dient van nabij gemonitord te worden, zo stelde hij, zodat de nodige (preventieve) acties kunnen worden ondernomen om mensen hun rechten te garanderen. Meer dan 100 parlementsleden van over de hele wereld kwamen in Kopenhagen samen om de actuele uitdagingen voor LGBTI-personen te bespreken. Ook Kamerlid Goedele Liekens en Vlaams parlementslid en Senator Orry Van de Wauwer, beiden leden van de ‘Parlementairen voor de 2030 Agenda’ waren present. Voormalig lid en Vice-premier Petra De Sutter vertegenwoordigde de Belgische regering op de Pride. |
Archieven
March 2022
Categorieën
All
|