Een betere toekomst
De eerste twee dagen van de ANSER conferentie kwamen wetenschappers en middenveldorganisaties samen om de uitdagingen voor SRHR te bespreken en hun inzichten te delen. De laatste dag werden politici uitgenodigd om mee te werken aan een visie voor de toekomst.
De antwoorden van politici en experten
"Hoe ziet een toekomst waarin iedereen toegang heeft tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg en waarin ieders seksuele en reproductieve rechten worden gerespecteerd eruit voor jou?"
Sensoa Internationaal
In een dergelijke wereld is SRGR inclusief voor iedereen. LGBT+ mensen, mensen met hiv, mensen van alle kleuren en met alle sociaaleconomische achtergronden worden meegenomen in het beleid en worden vanzelfsprekend opgenomen in universele gezondheidszorgprogramma's.
Prenatale en postnatale zorg garanderen de veiligheid van vrouwen tijdens de zwangerschap. Vrouwen worden respectvol behandeld tijdens en na de bevalling.
Gender gerelateerd geweld wordt serieus genomen en de lichamelijke autonomie van alle mensen wordt gegarandeerd. Dit omvat vrije toegang tot abortussen, de afschaffing van vrouwelijke genitale verminking en goed gefinancierde veilige huizen.
Vrouwen worden niet meer gediscrimineerd. Ze hoeven niet extra te betalen als ze bepaalde artikelen kopen (Afschaffen van de pink tax). Ze hoeven zich geen zorgen te maken over de veiligheid van medicijnen want deze worden ook op vrouwen getest om veilig gebruik te garanderen. Ze krijgen gelijk loon voor gelijk werk.
Seksuele voorlichting is gebaseerd op plezier en leert leerlingen over toestemming en veiligheid.
Internationale solidariteitsprogramma's worden uitgevoerd door lokale gemeenschappen voor lokale gemeenschappen.
Laten we deze toekomst samen realiseren en de stigma's en sociale constructies die ons in de weg staan afschaffen. Mannen spelen ook een rol in deze strijd als bondgenoten.

Dekolonisatie van SRHR en ontwillelingssamenwerking
Sensoa kreeg ook de kans om een workshops over dekolonisatie te hosten. Deelnemers werden uitgenodigd om na te denken over het verleden, het heden en de toekomst van internationale solidariteit en haar banden met een koloniaal verleden. Sprekers van GAMS België en IPPF deelden hoe we SRGR-programma's vandaag de dag anders benaderen. Daarna openden we het woord voor een open gesprek over de uitdagingen die nog voor ons liggen.