30 jaar internationale solidariteit voor SRGR
Dit jaar vieren we het 30 jarige jubileum van de Conference for Population and Development (ICPD) in Cairo. Maar wat hebben we bereikt sinds 1994?
- Moedersterfte is tussen 2000 en 2020 gedaald met wel 34%.
- Anticonceptie
- We zagen een afname van 19% in de hoeveelheid ongeplande zwangerschappen tussen 1990 en 2019.
- Vanaf 1990 tot 2021 is het aantal vrouwen dat moderne anticonceptie gebruikt verdubbeld.
- Het aantal bevallingen bij meisjes tussen de 15 en 19 jaar is een derde lager dan in 2000.
- Seksuele gezondheid en welzijn
- Het aantal nieuwe hiv-infecties in 2021 was bijna een derde minder dan in 2010.
- 162 landen hebben wetten ingevoerd tegen huiselijk geweld. Dit is een historisch hoogtepunt.
- In 2/3 van alle landen is homoseksualiteit niet langer strafbaar.
- Het percentage meisjes dat het slachtoffer is van vrouwelijke genitale verminking is afgenomen.
Stilstaan is achteruitgaan
We hebben de impact gezien die voldoende aandacht voor en financiering van SRGR, kan hebben. We moeten echter aandachtig blijven voor de nieuwe uitdagingen die een bedreiging vormen voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.
De meest effectieve maatregelen
Versterking van de gezondheidszorg
- Een uitbreiding van de gezondheidsinfrastructuur is cruciaal, vooral in gebieden met een beperkt zorgaanbod.
- Uitbreiden van programma’s die professionals in de gezondheidssector helpen om SRGR services aan te bieden.
- Een sterke toeleveringsketen voor anticonceptie en essentiële medicatie is cruciaal om voorraadtekorten te voorkomen en om zeker te zijn dat services continu aangeboden kunnen worden.
Beleids- en legale veranderingen:
- Progressieve wetten: Landen moeten restrictieve wetten en beleidsmaatregelen herzien die de toegang tot SRGR-diensten beperken.
- Implementeer Relationele en Seksuele Vorming (RSV): RSV geeft jongeren belangrijke informatie over hun lichaam en het zelfvertrouwen om voor hun rechten op te komen. Daarom is het belangrijk dat scholen relationele en seksuele vorming integreren in het leerplan, aangepast aan de leeftijd en culturele achtergrond van leerlingen.
Sociale en culturele barrières aanpakken:
- Schakel gemeenschappen in: Lokale leiders en influencers moeten worden betrokken bij het bevorderen van een positieve houding ten opzichte van SRGR. Hun kennis en invloed kan ook helpen mythes en misvattingen over anticonceptie en reproductieve gezondheid te doorbreken.
- Empower vrouwen en meisjes: Programma's die de economische en sociale status van vrouwen en meisjes verbeteren, kunnen leiden tot betere resultaten op het gebied van SRGR. Dit omvat onderwijs, beroepsopleiding en sociale ondersteuningsnetwerken.
"Er zijn aanwijzingen voor verontrustende stijgingen in moedersterfte in delen van Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Deze stijgingen zijn zo aanzienlijk en wijdverspreid dat ze de dalingen elders hebben tenietgedaan, wat heeft geleid tot een stagnatie in de wereldwijde moedersterftecijfers sinds 2016."
Geschat wordt dat een investering van $ 1 in gezinsplanning na verloop van tijd zou resulteren in een rendement van $ 60 tot $ 100 in de vorm van economische groei.
Het is bijna onmogelijk om de impact van kwaliteitsvolle seksuele en reproductieve zorg en het respecteren van hun rechten in te schatten voor degenen die tot nu toe het minste zijn geholpen door onze steun. Maar de mogelijke vooruitgang is het grootste binnen de meest kwetsbare gemeenschappen, omdat het verschil dat onze internationale investeringen maken veel groter zou zijn.
"Het wordt steeds duidelijker dat collectieve actie de enige weg vooruit biedt voor veel van de grootste zorgen in de wereld."
SWOP report UNFPA