
UNFPA Brussels’ directrice Sietske Steneker presenteerde het rapport ‘Against my will’, dat zich toespitst op schadelijke praktijken tegen vrouwen en meisjes wereldwijd. Deze schadelijke praktijken betreffen vrouwelijke genitale verminking, kindhuwelijken en sekseselectie. De eerste twee praktijken werden versterkt tijdens de COVID-19 pandemie en het absolute aantal meisjes dat onderworpen wordt aan deze praktijken stijgt nog steeds, ondanks decennialange strijd van vrouwenrechtenactivisten en grassroots organisaties.
GAMS herinnerde de deelnemers er aan dat vrouwelijke genitale verminking (FGM) een wereldwijd fenomeen is, dat ook meisjes in België treft. Het is een mensenrechtenschending en ook voor FGM is het cruciaal om te werken rond normen en culturele opvattingen. GAMS werkt in verschillende sectoren en vormt professionals in het ontwikkelen van een cultuursensitieve benadering. GAMS benadrukte dat er geen korte termijn oplossingen zijn en dat duurzame verandering langdurige betrokkenheid vereist.
Minister Kitir sloot de webinar af met een presentatie van haar beleidsplannen. Ze benadrukte dat seksuele en reproductieve gezondheid en rechten belangrijk zullen zijn in haar beleid, met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen in het hart van haar werk en een sterke focus op de impact van het beleid op het welzijn van vrouwen. Ze zal er ook op toezien dat seksuele en reproductieve gezondheid en rechten systematisch geïntegreerd wordt in het versterken van gezondheidssystemen. Samen met haar collega Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmes zal ze zich uitspreken over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten op zowel internationale fora als in de bilaterale dialoog, net zoals België dat ook de voorbije jaren gedaan heeft.