
Vandaag heeft meer dan de helft van de mensen met hiv (53%) toegang tot hiv-behandeling; meer dan twee derde (70%) van de mensen met hiv kent zijn status en van de mensen met hiv die op de hoogte zijn van hun status heeft 77% toegang tot behandeling. Binnen die laatste groep heeft 82% een onderdrukte virale lading.
Zeven landen
Oostelijk en Zuidelijk Afrika, West- en Centraal- Europa, Noord-Amerika en Latijns Amerika zijn regio’s die op weg zijn om de ’90-90-90-doelstellingen’ te realiseren. Zeven landen slaagden hier al in: Botswana, Cambodia, Denemarken, IJsland, Singapore, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Andere landen, waaronder België, staan op het punt om dit te doen.
Kritiek
AVAC, de Aids Vaccine Advocacy Coalition, een internationale coalitie die werkt rond hiv-preventie, is kritisch over het rapport. Volgens AVAC legt UNAIDS te veel nadruk op het belang van een biomedische aanpak van hiv ten koste van primaire preventie. Verder betreurt de hiv-organisatie dat de implementatie van condoom- en mannenbesnijdenisprogramma’s vertraging oploopt en dat PrEP slechts in een handvol landen toegankelijk is.
Epidemie bij Afrikaanse jongeren
Tot slot wijst AVAC op de hiv-epidemie bij jongeren in Afrika ten zuiden van de Sahara. In vele Afrikaanse landen leven er tweemaal zo veel jongeren met hiv als aan het begin van de epidemie.
In 2016 lagen de nieuwe hiv-diagnoses bij 15 tot 24-jarige jonge Afrikaanse vrouwen 44 procent hoger dan bij mannen van dezelfde leeftijdsgroep. In lijn met de demografische ontwikkelingen zal het aantal hiv-diagnoses bij Afrikaanse jongeren blijven stijgen. De huidige hiv-preventie strategieën zijn onvoldoende effectief om de hiv-epidemie bij jongeren in te dijken.