Tijdens de aanloop naar het tweede ambtstermijn van Trump kondigde hij al verschillende maatregelen aan. Ook zijn entourage opperde verschillende voorstellen die invloed hebben op mensen over heel de wereld. Op zijn eerste dag bevroor Trump bijvoorbeeld al alle ontwikkelingssamenwerkingsuitgaven voor 90 dagen, zodat de uitgaven geëvalueerd kunnen worden voordat ze herstarten.

Global Gag Rule

Net zoals tijdens zijn eerste ambtstermijn, ondertekende Trump de Global Gag Rule.

Deze maatregel gaat over de internationale samenwerking van de VS. De maatregel verbiedt Amerikaanse financiële steun voor organisaties wereldwijd die abortuszorg in andere landen aanbieden, ernaar doorverwijzen of nog maar het thema simpelweg bespreken. Zelfs al ontvingen ze Amerikaans geld voor activiteiten die niets met abortus te maken hebben, zoals testen op hiv en baarmoederhalskanker screening. Als de grootste donor ter wereld, is de schade hiervan niet te onderschatten.

Meer informatie vindt u in het opiniestuk ondertekend door meer dan 75 ondertekenaars uit het middenveld, medische sector en academische wereld.

Aanvallen multilateraal systeem

Op de eerste dag van zijn tweede ambtstermijn trok President Trump zich terug uit de WHO. Dit is een onderdeel van een bredere strategie die internationale overleg fora wil lamleggen of verstoren. De internationale afspraken die landen maken zijn bouwstenen voor effectief nationaal beleid. Het zorgt er ook voor dat parlementairen en het middenveld regeringen kunnen bevragen over internationale afspraken.

Lees meer over de gevolgen van de tweede ambtstermijn van Trump in de briefing van Countdown 2030 Europe.

Ook voor België zijn er mogelijk negatieve gevolgen. Trump heeft zich teruggetrokken uit de WHO en zal hoogstwaarschijnlijk ook de financiële steun aan UNFPA stoppen. Het is onduidelijk hoe groot de impact op Belgische bedrijven of bedrijven die in België produceren zal zijn nu de de budgetten van UNFPA en WHO drastisch teruggeschroefd moeten worden. We hebben geen zicht op de exacte contracten. Maar we weten wel dat Pfizer de prikpil produceert en in 2021 voor 11.7 miljoen dollar samenwerkte met UNFPA.

Wat kunnen beleidsmakers doen?

  • België was tijdens de eerste ambtstermijn initiatiefnemer in de internationale reactie op Trump’s schadelijk buitenlands beleid met de She Decides beweging. Momenteel is er nog geen sprake van een internationale reactie. Het Parlement kan een duidelijk signaal sturen dat België opnieuw het initiatief moet nemen voor een internationale reactie.
     
  • Het ODA budget in het algemeen vrijwaren is nu nog belangrijker. Ook specifiek rond gender, gezondheid en SRGR. De Global Gag Rule betekent dat er minstens 12 miljard minder naar internationale samenwerking zal gaan. België moet dat financieringstekort niet alleen opvullen, maar kan een deel van de verantwoordelijk opnemen.