Overbevolking
Een steeds terugkerende mythe is dat overbevolking klimaatverandering in de hand werkt, daaruit concluderend dat we het aantal geboortes in landen met hoge geboortecijfers moeten verminderen. Vrouwen in die landen dragen echter het minste bij aan de wereldwijde uitstoot én worden het meest getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. Om de klimaatverandering aan te pakken moeten we de productie en consumptie van landen met de laagste vruchtbaarheidscijfers herzien, want zij zijn globaal gezien de grootste vervuilers.
Lage geboortecijfers & vergrijzing
Lage geboortecijfers zijn niet verantwoordelijk voor de vergrijzing. Mensen leven gewoon gezonder en langer. We moeten antwoorden vinden door de productiviteit te verhogen, de gendergelijkheid te vergroten en in te zien dat migratie een deel van de oplossing kan zijn, aldus het rapport. We moeten ook degenen die een gezin willen stichten steunen door te investeren in seksuele en reproductieve gezondheidszorg, kinderopvang en kwaliteitsonderwijs.
De vraag is keuze, niet bevolking
Volgens het rapport moeten we ons afvragen of iedereen keuzes kan maken over hun seksuele en reproductieve gezondheid. 44% van de vrouwen met een partner kan niet zelf beslissen over gezondheidszorg, seks of anticonceptie. Het resultaat is dat bijna de helft van alle zwangerschappen onbedoeld is, waardoor het fundamentele mensenrecht van vrouwen om vrij en verantwoord te beslissen over het aantal kinderen en de spreiding daarvan wordt geschonden.