Jaarlijks sterven nog steeds bijna 300.000 vrouwen aan de gevolgen van complicaties tijdens hun zwangerschap of bevalling. Naar schatting 5 miljoen vrouwen houden aan de complicaties tijdens hun zwangerschap of bevalling tijdelijke of permanente handicaps over. De meeste complicaties kunnen nochtans vermeden worden.
Oorzaken van moedersterfte Veel vrouwen in ontwikkelingslanden kunnen niet rekenen opmedische begeleiding bij de bevalling. Door een gebrek aan toegang tot anticonceptie kunnen vrouwen ook niet voorkomen dat ze (opnieuw) zwanger worden. Dat is vooral risicovol voor jonge vrouwen. Ook kunnen vrouwen niet altijd onderhandelen over het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Bijna de helft van alle moedersterftes betreft ongeplande zwangerschappen. Vrouwen die leven met hiv en geen toegang hebben tot een behandeling zijn extra kwetsbaar voor moedersterfte.
De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen Met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen engageren regeringen zich om de gezondheid van vrouwen te verbeteren. Daartoe stelden zij tot doel om tegen 2030 de moedersterfte wereldwijd terug te dringen tot minder dan 70 per 100.000 geboortes.
In 2015 waren er globaal 216 gevallen van moedersterfte per 100.000 geboortes, in Subsahara Afrika lag dat aantal dubbel zo hoog, met niet minder dan 546 moedersterftes per 100.000 geboortes. In de nieuwe agenda voor duurzame ontwikkeling werd ook afgesproken dat regeringen zich engageren om tegen 2030 werk te maken van universele toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten, inclusief gezinsplanning, ziekteverzekeringen voor iedereen en seksuele en reproductieve rechten. Al deze 'targets' zullen bijdragen tot het voorkomen van moedersterfte.
Oplossingen
Het versterken van gezondheidssystemen en het opleiden van medisch personeel kunnen vrouwen op een veilige manier door heen hun zwangerschap en bevalling loodsen.
Toegang tot gratis of betaalbare vormen van anticonceptie laten toe om ongeplande zwangerschappen te vermijden. Op die manier kan ook het aantal tienerzwangerschappen naar beneden.
Het erkennen en bespreekbaar maken van seksualiteit bij jongeren en volwassenen laat toe mensen beter te informeren en toegang te bieden tot voorbehoedsmiddelen.